Russen

21 maart 2014

Russen

Eerst veroveren ze de hotels tijdens de wintersport, tegenwoordig laten ze eerst op zeer democratische wijze een referendum uitvoeren, alvorens een stuk land wordt toegeëigend. Eerst reizen ze de wereld over om hun welvaart te tonen, tegenwoordig kopen de happy few evenementen als de Olympische Spelen en Formule 1 op om in eigen land te kunnen pochen. De Russen. Er gaat geen dag voorbij of ‘ze’ zijn in het nieuws.

Maar ook de westerse media maken zich schuldig aan het uitvergroten van zaken die negatief zijn, om de positieve te verbloemen. Vanochtend vertelde een medewerker een prachtig voorbeeld van hoe het ook kan in Rusland. Ze was op citytrip in het prachtige Sint-Petersburg. Vol goede moed start ze met haar bucket list van bezienswaardigheden, totdat haar recent geplaatste kunsttand eruit valt. Hilariteit en verdriet alom. Met haar voortand in haar hand meldt ze zich bij de balie van het hotel.

Zonder het woord wachtrij, kosten, onmogelijk of gesloten, te laten vallen, wordt er:

  • een privékliniek gebeld die gespecialiseerd is in plastische chirurgie;
  • een tolk opgetrommeld om de chirurg uit te leggen wat er speelt, al zie je dat natuurlijk gelijk;
  • een chauffeur besteld om haar te brengen.

De hele dag krijgt ze de aandacht die ze verdient. De hele dag wordt alleen maar gekeken naar: is het probleem omgezet in een tevreden klant? En mocht u nou denken: dat zou wel een hoop (zwarte) Roebels hebben gekost… Als u bovenstaande service leest dan vindt u de omgerekend 100 euro ongetwijfeld value for money.

Nou zeg ik niet dat we het Russische zorgstelsel moeten adopteren. En ik zeg al helemaal niets positiefs over de politieke handelswijze. Ik zeg alleen maar dat klantgerichtheid geen taal spreekt, grenzeloos is en door iedereen te adopteren is. De taal van service spreken we allemaal. Zelfs de Russen.