1% winst: grote veranderingen bestaan niet

16 december 2011

1% winst

De goede voornemens komen eraan en ik loop nu al achter op schema. Ik heb immers nog vele kilo’s, sportschooluren, studies en zakelijke uitdagingen in te halen van de afgelopen 10 jaar. Nee, voor mij geen voornemens voor 2012. Afgelopen jaar ben ik er zowel privé als zakelijk achter gekomen dat succesvolle grote veranderingen niet bestaan. Derhalve pleit ik voor de 1% regel. Wat deze inhoudt?

Net als u heb ik circa 128 ideeën die per seconde door mijn hoofd spoken. Dat kunnen nieuwe ideeën zijn maar het kan ook een idee zijn om iets bestaands beter of sneller te doen. Om enigszins orde te scheppen in deze chaos hebben we het volgende gedaan. Iedereen binnen het excap team heeft 3 onderwerpen vastgesteld waarop hij of zij één procent kan winnen. Bijvoorbeeld: je bent per maand 100 uur bezig met het beantwoorden van e-mail. Kan dit ook in 99 uur? Of: je besteedt 200 uur per maand aan offertes, kan dit ook in 198? Of: als we het aantal vergaderingen nou ’s met 1% verminderen?

Inderdaad, het voordeel lijkt verwaarloosbaar. Echter, sinds ik de 1% regel voor mijzelf en ook binnen excap toepas, pakken we iedere dag winst. Winst in tijd, geld en… werkplezier. Als 10 medewerkers kunnen zorgen voor ieder 1% reductie in kosten of toename in omzet: hoe leuk moet 2012 dan wel niet worden?