Koksmuts

7 augustus 2015

Koksmuts

Vrijdagmiddag was ik op tijd thuis, er stond een culinair avondje op het programma. De schoonfamilie had een etentje verdiend en in dit kader had ik chef kok Tom Hartjes gevraagd om thuis voor ons te koken. Schijnt een trend te worden; mensen die heel (maar dan ook: heel) lekker willen eten, maar een dame van 3 jaar en één van 7 weken het niet willen aandoen om 4 uur stil te zitten in een restaurant.

Julia was die ochtend al druk wezen knutselen, ze had een prachtige koksmuts voor papa gemaakt. Ook zij keek uit naar de komst van foodmaster Tom. Al snel bleek dat de gangen op het bord nóg beter tot leven kwamen dan op papier. Tonijn, coquilles, Black Angus… nooit geweten dat mijn keuken dit spektakel kon uitserveren.

Naast de gezelligheid met de schoonfamilie (serieus) en de overheerlijke spijzen, ben ik eveneens zeer positief verrast door de wijze waarop Tom het concept home cooking uitdraagt:

 • Hij kookt, maar je hoort hem niet. Af en toe komen er teksten over tafel waarbij je je later pas realiseert dat er ook nog een kok in huis was die meeluisterde.
 • Iedere vraag over het eten wordt met passie en zeer uitgebreid beantwoord.
 • En… na het eten is de keuken schoon, met een hoofdletter S. Geen afwas, geen vuil, alsof er nooit een diner heeft plaatsgevonden (over peak-end rulegesproken!).

Het etentje was alsof de gangen uit zichzelf op het bord verschenen, zonder dat er mensenhanden aan te pas kwamen. Ik heb ervaren dat de beste service misschien wel die service is, waarvan je later pas doorhebt hoe goed deze was.

Tom pakt zijn servies in, laat nog een heerlijk flesje wijn staan en stapt in zijn busje voor een lange trip naar Ede. Ik heb hem de hele avond trouwens niet zien eten, ik vraag me af of deze Master Chef wel ‘ns een vette Big Mac bij de Drive heeft gepakt…

De volgende ochtend rij ik met Julia naar het dorp. “Wat was het lekker gisteravond, hè pap? “Maar ik wil dat jij de volgende keer de kok bent, want anders kun je nooit je koksmuts opdoen.”

 

FAQ

 • Wat is mystery guest onderzoek?

  Mystery guest onderzoek is een marktonderzoek waarbij mystery guests worden ingezet om klantreizen (Customer Journeys) te testen op kwaliteit, operationele efficiëntie, beleving, emoties en indruk. Dankzij deze objectieve resultaten, worden nieuwe inzichten verkregen om de juiste stappen te kunnen nemen in de optimalisatie van processen. Meer weten

 • Welke soorten mystery guest onderzoek bestaan er?

  Er is een heel breed scala aan onderzoeken. We kunnen ze het beste indelen in 3 overkoepelende categorieën: voor klanten, voor medewerkers en overige. Bij de laatste categorie gaat het eerder om kwaliteitsaudits, candidate experience en discriminatieonderzoek. Alle onderzoeken

 • Wordt mystery guest onderzoek ook voor online journeys ingezet?

  Absoluut. Een online shopper winkelt anders dan een klant in een fysieke winkel. Online mystery shopping legt knelpunten van je website of webshop bloot, zodat je de online ervaring kunt verbeteren. De gehele buyer journey wordt gemeten. Tot en met het retourneren van de aankoop. Meer weten

 • Hoe gaan Customer Journeys en mystery guest onderzoek samen?

  Bij mystery guest onderzoek gaan we door alle stappen van de Customer Journey (klantreis). Bij elke stap meten we hoe deze stap bijdraagt aan een uitstekende klantervaring. Uniek aan onze methode is de ExperienceCapture, waarbij bewuste en onbewuste emoties worden vastgelegd voor elke stap.

 • Welke criteria bepalen de kostprijs van een goed mystery guest onderzoek?

  Elk onderzoek bestaat uit Project Management, Briefing, Uitvoering en Rapportage. Daarbij geldt dat de uitvoering de grootste kostenpost is. Deze post wordt beïnvloed door het aantal uit te voeren metingen, de complexiteit, de lengte van de opdracht en het profiel van de mystery shopper. Meer weten

 • Wat is de impact van mystery guest onderzoek op CX en EX?

  Dankzij de innovatieve rapportagetools en de frequentie van de metingen, verkrijg je inzicht in de resultaten. Vervolgens kun je actiegerichte conclusies formuleren. Jouw impact wordt: hogere klant- en medewerkerstevredenheid én een hogere omzet. Customer Experience

 • Kan ik de resultaten monitoren tijdens het mystery guest onderzoek?

  De resultaten worden samengebracht in een visueel en gebruiksvriendelijk dashboard. De resultaten en voortgang kunnen daardoor live gevolgd worden. Handig is dat je het dashboard op desktop, tablet of mobiel kunt raadplegen en dat je de rapporten kunt exporteren.

 • Hoe haal ik de juiste inzichten uit de vele data en databronnen?

  Veel bedrijven verzamelen steeds meer klantdata. Dit betreft zowel data vanuit eigen systemen als data vanuit externe (onderzoeks)partners. Excap kan helpen om deze verschillende databronnen aan elkaar te koppelen. Zo ontstaan overkoepelende inzichten om een finale impact te realiseren.

 • Welke voorbeelden uit de praktijk bestaan er?

  Maandelijks publiceren we nieuwe inzichten over Customer Experience en Employee Experience. We vinden het belangrijk dat we eigen expertise met ons netwerk kunnen delen. Ook laten we met plezier excap's ambassadeurs aan het woord: tevreden klanten bij wie we voor echte impact hebben gezorgd.

 • Verzorgt excap ook buiten de Benelux mystery guest onderzoek?

  Zeker! Dankzij ons uitgebreide netwerk van partners en jarenlange ervaring met internationale projecten voeren wij niet alleen mystery guest onderzoek uit in heel Europa (en daarbuiten), maar ook audits, customer journey onderzoek, consultancy en kwalitatief onderzoek. Meer weten

 • Hoe kan ik de medewerkersbeleving onderzoeken?

  Employee experience wordt gemeten binnen verschillende groepen medewerkers, waarbij verschillende afdelingen worden onderzocht. Zo'n onderzoek vindt doorgaans een keer per kwartaal plaats, maar gebeurt idealiter om de twee weken. Zo kan voortgang en beleid goed opgevolgd en onmiddellijk bijgestuurd worden. Meer weten

 • Kan ik ook mystery shopper worden?

  Dat kan! Iedereen vanaf 18 jaar kan mystery shopper worden bij excap. Doe de test om te zien of jij geschikt bent. Geslaagd? Dan mag jij jezelf mystery shopper noemen!

 • Waarom is de feedback van mystery shoppers betrouwbaar?

  Onze mystery shoppers krijgen voor aanvang van hun opdracht een uitgebreide briefing waardoor ze altijd goed voorbereid op pad gaan. Het aantal opdrachten per mystery shopper houden we beperkt om zo de kwaliteit te kunnen waarborgen. Een interne controle doet de rest.

 • Wie zijn de mystery shoppers van excap en hoe groot is dit bestand?

  Ons bestand, dat ruim 5000 mystery shoppers telt, bestaat uit zeer verschillende mensen. Van jong tot oud, van make-upliefhebbers en klussers tot leerkrachten en ingenieurs.

 • Kan ik zelf een bijkomende vraag stellen?