Lieve Ilse,

16 mei 2014

Lieve Ilse,

Al jaren luister ik naar je muziek. Het gekke is alleen dat ik spontaan geen 10 titels van je zou kunnen opnoemen. Al jaren krijg ik een glimlach op mijn gezicht als ik naar je luister. Alleen het gekke is… ik zou niet zomaar 10 antwoorden uit een interview van je kunnen herhalen.

Je bent de enige vrouw (naast mijn eigen vrouw) waar ik twee uur ademloos naar heb gekeken en heb geluisterd. Weet je nog? Het was die avond dat je optrad in de Oosterpoort in Groningen. Niet?

Gisteren zat je bij Humberto aan tafel, emotie ten top. Een lach en traan lagen dicht bij elkaar. Prachtige tv. In je eentje nam je het publiek mee in de imagoboost die jij het Songfestival hebt gegeven. Nooit meer denken we aan De Toppers. Nooit meer Edsilia met Hemel op Aarde. Zelfs de Birds van Anouk zijn gevlogen. Niemand had het over het fantastische commentaar van Cornald en Jan. Het Songfestival is van Ilse. En Ilse is van ons. En Waylon ook een beetje.

Arjen Robben kan in Brazilië straks de winnende WK treffer maken, jij hebt pas echt het chauvinisme in ons teruggebracht. Louis van Gaal mag straks misschien echt een keer gaan schreeuwen dat we de beste van de wereld zijn, jij laat de samba verbleken bij het prachtige Calm after the Storm.

Had elk bedrijf maar een Ilse. Wás Ilse maar een bedrijf. Dan stonden we massaal bij je in de rij. Dan kochten we alles van je. Dan waren we fan van alles dat je aanbood en zouden we iedere keer weer kippenvel krijgen als je sprak, als je ons aankeek of als je ons iets adviseerde. En alle andere bedrijven zouden een voorbeeld aan je nemen. Vroeger was ilse.nl nog een zoekmachine. Vandaag staat Ilse voor Hollandse glorie die verder gaat dan muziek.