Ode aan Arjen

27 juni 2014

Ode aan Arjen

Laat in de tweede helft was daar die sprint. Die sprint waarmee hij een drietal Chilenen het nakijken gaf. Zijn hakken waren nog niet gepasseerd of de bal was al afgegeven op Memphis. 2-0. Het volk wist al lang dat de negen punten behaald zouden worden na drie wedstrijden, we hadden alleen Arjen nodig om het waar te maken.

In 2009 bezocht ik samen met mijn compagnons Ewald en Ivo de Usain Bolt uit Bedum bij zijn toenmalige club Real Madrid. Nooit eerder maakte iemand die jonger is zoveel indruk op mij als het gaat om focus, motivatie en professionaliteit. Tussen alle Nederlanders die daar op dat moment voetbalden wist hij zich als enige positief te onderscheiden. Ondanks een blessure hier-en-daar was de transfer naar het Zuid-Duitse Mannschaft van Bayern meer dan verdiend.

Tussen deze transfer en de wedstrijden op het huidige WK lijkt het niet alleen of Arjen nog harder is gaan rennen, ook is zijn totale rendement gestegen tot idiote hoogtes. Nog even en de gemiddelde Oranje Supporter denk dat Arjen in de finale vier goals gaat maken, waarvan twee hakjes, een magistrale volley en een omhaal. En wellicht als toetje nog een panenka in de laatste minuut.

Bovenal zien we in Arjen een aanvoerder die een heel team op sleeptouw neemt met een onvermoeibare inzet. Blessures behoren tot het verleden, meeverdedigen lijkt vanzelfsprekend en het coachen van de jonkies is hem op het lijf geschreven. Daarnaast durf ik met behulp van enige achtergrondkennis te stellen dat er weinig andere sporters zijn die zo goed met tegenslagen kunnen omgaan, om deze vervolgens om te buigen naar nog meer topprestaties. En na dit WK? Hoeveel jaar mogen we nog genieten van ons nationale sprintkanon? Ik zou het niet weten, al gun ik hem veel. En eigenlijk gun ik elk bedrijf een Arjen Robben binnen hun gelederen.

Ongeacht de afloop van het WK en de invulling van zijn verdere carrière maak ik een diepe buiging voor mijn naamgenoot. Mocht hij willen, dan is hij (vanaf morgen) welkom als nieuwe ‘Captain’ van excap.