Dirtking

30 mei 2014

Dirtking

Mijn schoonzus had ons overgehaald. Om 6 kilometer lang modder te happen, obstakels te overwinnen en mijzelf te pijnigen in de omgeving van Assen. Aldaar stond afgelopen zondag een heuse Mudrun/Obstacle race op de agenda. Een vorm van extremiteiten, die verdacht veel lijkt op een kantoorbaan.

Redelijk bleu en ongetraind arriveerde ik bij het recreatiegebied. Mijn broer en zwager, strak gesoigneerde mannen met dito lijf, zagen de uitdaging, ik probeerde een inschatting van de komende lijdensweg te maken. Ik zag klimmuren, een waterparcours, diepe sloten vol modder… ik zag ellende. Maar ik voelde ook de zomerse warmte, hoorde opzwepende beats en zag honderden lotgenoten.

En die lotgenoten werden een hecht team. Ik trok vrouwen uit de modder, ik hielp mannen over bruggen te klimmen, vrouwen ondersteunden massaal mijn achterwerk om een klimwand te overwinnen en samen trokken we ons op aan touwen, boomstammen en weet-ik-veel-wat-meer. Oh, en vergeet vooral niet de kooi vol draden waar je doorheen moet banjeren… niet wetende dat die draden onder stroom staan… Rambo en Schwarzenegger zijn amateurs vergeleken bij dit geweld.

Ruim een uur later passeer ik de finish. Uitgeput maar niet minder voldaan kijk ik terug op een subliem voorbeeld van de combinatie pijn en succes. Van afzien en overwinnen. Van de zwakte van het individu en de kracht van een team.

Willen we succes ervaren, dan zullen we obstakels moeten overwinnen. In die zin zijn de markt, de economie, de branche misschien, gewoon een soort touwbruggen en modderplassen waar we ons doorheen aan het worstelen zijn. Veel bedrijven moeten zichzelf opnieuw uitvinden, nieuwe verdienmodellen ontdekken en de beste talenten zien te benutten. Maar geloof me. Je hebt je nog nooit zo schoon, onoverwinnelijk en goed gevoeld na een douche die alle (zakelijke) modder van je afspoelde.

Kortom, let’s get dirty!