Hotelletje aan zee

4 september 2015

Hotelletje aan zee

Ieder jaar stroomt het Noorderplantsoen van Groningen vol. Veel hippe mannen met baard, alternatief geklede mensen op zoek naar alternatief vermaak, gezinnen, kinderwagens, enz. En de sfeer is fenomenaal. Dit is Noorderzon, het festival dat Groningen zo Groningen maakt.

Het aanbod aan vermaak is groots. Zo zijn er twee houten huisjes. In de ene laat je een gedicht maken, in de andere versier je je gedicht met relevante kleuren en andere opsmuk. Het heet Reisbureau Hangmattie. Het gedicht wordt gemaakt door een hele lieve man. Met engelengeduld ‘ondervraagt’ hij dochters en zoontjes van de Noorderzonbezoekers. Hij vraagt ze naar hun vakanties, hun dromen hieromtrent en hun ervaringen.

Ik zat naast Julia. Bedachtzaam gaf ze de man antwoord. Een gesprek dat het programma Praatjesmakers graag gescreend zou hebben. Voor u en mij zou dit gesprek over Vlieland gaan. Maar de meneer had door dat een meisje van bijna 4 niet praat over Vlieland. Het gaat haar om de beleving er omheen. De grote boot, de reis in de auto naar Harlingen. Het hotelletje aan zee. Het strand. De wind. Papa en mama altijd in de buurt. Al pratende kwam het gedicht tot stand. Een volwassen gesprek tussen auteur en kind, prachtig.

Het gedicht hou ik voor mezelf. Het is een kopie van de gedachten van Julia. Het zijn gedachten op papier die ze nog lang zal koesteren, het zijn gedachten die ik niet eerder had gehoord. “De blauwe zee van Vlieland” is het gedicht dat gevoel, herinneringen en wensen prachtig verwoordt.

Had ik maar een houten huisje. Had ik van al mijn klanten maar zo’n mooi gedicht. Dan waren al mijn diensten ultiem op hun wensen gericht.