Kielegat

7 maart 2014

Kielegat

Dit weekend ging ik op stap met een aardbei, een hond, een ridder en een piraat. Onderweg zwaaiden we naar bananen, bobsleeërs en Angry Birds. Het was weer carnaval, een jaarlijks festijn dat deze Noordeling ondergaat in het prachtige Breda, oftewel; Kielegat. In de contreien waar ik woon mag men dan klagen over aardbevingen, de beats en bassen van de carnavalskrakers en orkesthits laten een stad pas echt op haar grondvesten schudden.

Met zo’n 3 op de schaal van Richter, stuiterde ik van Het Zwarte Schaap naar Parc, om af te sluiten in het even gezellige als roemruchte De Bommel.

Maar ook overdag wordt er genoten van het grootste festival van Nederland. Ook Julia (2 jaar) vergaapt zich aan de vermommingen en praalwagens. En neefje Lars en nichtje Eva vieren het professioneel mee, vermomd als soldaat en bij.

Waar massa’s mensen zich verzamelen, moet ik altijd denken aan de oorzaak ervan. Nog vaker denk ik na, in dit geval onder het genot van een biertje, over de vraag wat we hier zakelijk van kunnen leren. Ik denk dat het met name te maken heeft met het feit dat we onszelf verkleden en ons daarmee zowel kwetsbaar als toegankelijk opstellen. Daardoor:

  • Helpen we elkaar sneller. Horecapersoneel was nog nooit zo vriendelijk.
  • Durven we ons enthousiasme te delen, wat zeer aanstekelijk werkt.
  • Knopen we makkelijk een gesprek aan. Je kunt altijd iemand complimenteren met zijn pak.
  • Focussen we ons op het genieten met anderen, in plaats van te kijken naar onszelf en onze onzekerheden.

Misschien laat carnaval ons vooral onszelf zijn.