Maatwerk

4 mei 2015

Maatwerk

Daar lig ik dan. Groggy van de narcose leef ik vanaf nu zonder amandelen. De morfine doet zijn werk en ik denk al snel dat ik de eerste patiënt in Nederland ben die wel even binnen drie dagen herstelt van deze kleine ingreep met doorgaans pijnlijke gevolgen (het tegendeel wordt in de dagen erna volledig bewezen, red.).

Zonder stem geef ik mij over aan het nieuws en Netflix. Eén van de artikelen gaat over het maatwerk-diploma. Kortgezegd betekent dit dat scholen flexibiliteit willen creëren in de vakken en het niveau per vak waarop de individuele leerling wordt getoetst. Leerlingen halen, volgens VO-raad voorzitter Rosemöller, hierdoor in de toekomst niet langer het diploma dat gebaseerd is op het niveau van hun slechtste vak.

Nou ben ik groot voorstander van het leveren van maatwerk. En gezien de technologische mogelijkheden die we hebben wordt dit alleen maar makkelijker te realiseren. Toch vind ik dat er te weinig aandacht wordt gegeven aan de passie die nodig is om met je diploma/kennis/ervaring van toegevoegde waarde te kunnen zijn.

De verpleegsters in het Martini Ziekenhuis zijn het bewijs hiervan. Onder de druk van de taakgerichte werkwijze en macht die steeds meer ligt bij de zorgverzekeraars, waren zij uitstekend in staat om mijn tweedaagse verblijf te veraangenamen. Zij combineren een noodzakelijke bloeddrukmeting met een prettig gesprekje, ze geven je morfine terwijl ze je vertellen over wat hun werk zo leuk maakt, ze overtuigen patiënten op een zeer vriendelijke manier dat hygiënische en persoonlijke onzekerheden erbij horen en… ze maken je ’s ochtends wakker met een glimlach op hun gezicht.

Maatwerk is goed, zolang passie en enthousiasme maar standaard blijven.