Virtueel reizen

21 maart 2014

Virtueel reizen

Nog geen 6 maanden geleden organiseerde ik een brainstormsessie in een vliegtuig. Doel was om over reisbehoeftes te praten, ter input van de presentatie die ik in november gaf tijdens het ANVR Congres. Vanwege de fysieke beperkingen van een vriend, pleitte een van de aanwezigen voor het ontwikkelen van virtuele reizen. Binnen de groep, en later ook daarbuiten, werd het idee niet bepaald met groot enthousiasme ontvangen.

25 maart nam Facebook, niet lang nadat WhatsApp was ingewijd, Oculus VR over. Twee miljard dollar voor een ‘brillenproducent’, maar dan wel een speciale; de virtual realitybril Oculus Rift. Een bril die ons denken en doen zal veranderen. Hoewel de bril in eerste instantie was bedoeld voor het spelen van games, zijn de toepassingen eindeloos. Naast je idool staan op het podium, gaat gebeuren. In de collegezaal zitten terwijl je op de bank hangt, check. Een formule 1 wagen besturen terwijl je in de tuin zit, easy. En door het regenwoud lopen in Costa Rica terwijl je buiten de Hollandse wind om je huis hoort gieren… een droom die binnenkort werkelijkheid zal worden. Niet alleen een droom van de reisliefhebber, waarschijnlijk ook van vele ondernemers.

Wordt dit de revival van het reisbureau? Gaan we met zijn allen naar een Travel Lounge Bar, om al hangend op een bank een droomreis van 30 minuten te maken? Eindigen we onze werkdag ontspannen aan het strand van Virtueel Ibiza? Kun je de bril opzetten terwijl je in het vliegtuig zit, en alvast vooruitblikken op het land dat je gaat beleven? Of voeren we opdrachten uit in Rome, terwijl we met vrienden in de kroeg zitten, zeg maar Pubquiz 2.0?

Ik ga er even een nachtje over slapen. Immers, dromen en werkelijkheid lijken deze dagen hand in hand te gaan. Blijkbaar zijn dromen toch geen bedrog.