Vrijdag de 13e

1 april 2020

Vrijdag de 13e

Bijgeloof is nou niet bepaald een religie die ik bewonder. Een voorbeeld? Dat je zou moeten geloven dat vrijdag de 13de ongeluk brengt. Dat doet ‘ie niet. Maar soms… Soms ga je toch twijfelen.

Ik hoef de naam van het virus niet te noemen om aan te geven waarover ik het wil hebben. Het virus dat ervoor zorgde dat vrijdag 13 maart de geschiedenis inging als de dag waarop het zakelijk gezien aanvoelde alsof er een tsunami op ons afkwam. Een virus dat zo snel kwam, dat de wereld nauwelijks de tijd kreeg om letterlijk tot stilstand te komen.

Vanaf dat moment sprongen opiniemakers, politici, medici, Twitter-terroristen, RIVM rekenmeesters en talkshow toppers als paddenstoelen uit de grond om hun mening te geven en hun voorspellingen te doen. En drie dagen later zaten ze er veelal naast. Voor de berekening van het aantal beschikbaar te maken IC-bedden kan een verkeerde inschatting een ramp zijn, maar voor ons als mens is een misschatting geen groot issue. ‘Onze’ uitdaging zit in het managen van iets anders. Namelijk: het sentiment.

Sentiment houdt ons op de been, het geeft je de energie om ’s ochtends je bed uit te komen, het geeft je de energie om een glimlach op je gezicht te tonen, wanneer je via Zoom in een meeting zit en het houdt je gemotiveerd om werk en het thuis-les-geven-aan-je-kids in balans te houden.

Sentiment dat het team van Captains de afgelopen 2,5 weken verbond tot een immuunsysteem waar het Corona-virus ‘u’ tegen zegt. Het sentiment dat natuurlijk ook wel eens een tikkie krijgt, maar door het team, samen, wordt hersteld. Het is niet leuk je naasten niet te kunnen zien, het is lastig om je gestructureerde werkritme te moeten loslaten en het blijft onzeker hoe lang dit duurt. Het sentiment bij onze klanten varieerde van ‘gepauzeerde projecten’ tot het stellen van nieuwe hulpvragen. Het sentiment, dat ervoor zorgde dat we vanaf deze week van crisis-modus naar challenge-modus zijn gegaan.

Deze hele crisis, die vanaf vrijdag 13 maart ons land pas écht betrad, heeft niets met bijgeloof te maken. Het is vooral het geloof houden in datgene wat je wél kunt beïnvloeden.

De eerstvolgende keer zal het vrijdag de 13de zijn in november 2020. Kleine kans dat deze hoger in de geschiedenisboeken zal eindigen dan die van maart. Laten we het daarom omdraaien. Laten we 13 november met kapitalen in onze agenda te zetten. Om te herinneren hoe blij we mogen zijn met onze gezondheid, om extra stil te staan bij de fantastische band die we met collega’s hebben en trots mogen zijn over de wijze waarop we de crisis zijn doorgekomen.

Een feestdag. Op vrijdag de 13de. Omdat iedereen deze nu al verdient.

Warme lentegroet,