uitzendbranche

Discriminatie is onaanvaardbaar, ook op de arbeidsmarkt.

neem contact op

uitzendbranche

Hoe gaan uitzendbureaus om met verzoeken die bij wet verboden zijn? Krijgt iedereen een gelijke kans in de sollicitatieprocedure? Deze vragen zijn te beantwoorden middels mystery guest onderzoek.

Discriminatie in kaart middels mystery guest onderzoek

Nederlanders met een migratieachtergrond hebben nog altijd een achterstand op de arbeidsmarkt. Net als jongeren, (zwangere) vrouwen en ouderen. Een deel van die achterstand kan verklaard worden, maar een deel is ook te wijten aan discriminatie op de arbeidsmarkt. Discriminatie komt nog steeds veel voor en een krachtige aanpak blijft dan ook nodig.

Een wezenlijk onderdeel van deze aanpak is het doen van objectief onderzoek. Hoe gaan uitzendbureaus om met verzoeken die bij wet verboden zijn? Krijgt iedereen een gelijke kans in de sollicitatieprocedure? Deze vragen zijn te beantwoorden middels mystery guest onderzoek.

Excap is al 16 jaar marktleider in het doen van mystery guest-onderzoek en wij zetten ons specialisme in om uitzendbureaus en werkgevers inzicht te geven in het wel of niet naleven van gestelde (gedrags)protocollen als het gaat om discriminatie. Excap heeft een kwalitatief hoogwaardig bestand met 2.500 mystery guests verspreid over Nederland. Hierdoor kunnen we dit vraagstuk vanuit zowel het werkgevers- en het werknemersperspectief beantwoorden. We zorgen voor een gedegen onderzoeksopzet vooraf en concrete adviezen en rapportages tijdens en na het onderzoek.

Vaste partner op het gebied van arbeidsmarktdiscriminatie

Excap is al jaren de vaste partner voor ABU en Inspectie SZW op het gebied van arbeidsmarktdiscriminatie. Door middel van onafhankelijk representatief onderzoek maakt excap inzichtelijk hoe uitzendbureaus en online vacatureplatforms omgaan met discriminerende verzoeken. Meer lezen over deze onderzoeken? Klink dan op onderstaande links of neem contact op met Yvette Westerbaan via yvette.westerbaan@excap.nl

Mystery calling-onderzoek bij de ABU

In 2018 heeft excap in opdracht van de ABU een onafhankelijk representatief onderzoek gedaan middels mystery calling om bij diverse uitzendbureaus inzichtelijk te maken hoe zij omgaan met verzoeken die bij wet verboden zijn. Meer weten over dit onderzoek? Neem contact op.

Onderzoek voor Inspectie SZW

In 2021 deed excap een veelbesproken onderzoek in opdracht van Inspectie SZW. Het onderzoek toonde aan dat online vacatures met discriminerende inhoud weinig tot niet worden tegengehouden door online platforms. 

Het onderzoek werd besproken in de tweede kamer en haalde alle grote nationale nieuwsmedia, waaronder RTL, NOS en NU.nl.

Meer weten?

Lees hier alles over het onderzoek en de resultaten van de gemeten online platforms.

Of download het rapport direct via deze link.