Stuurloos

1 juli 2013

Stuurloos

Ik heb nu toch wat meegemaakt! Als getuige van mijn broers’ huwelijk was ik eveneens organisator van zijn vrijgezellenfeest. Als onderdeel hiervan gingen we met twee speedboten (zogenaamde RIB’s) de Noordzee op, van Borkum naar Schiermonnikoog. Maar de windkracht was hoog, de golven nog hoger, en de boten bezweken in dit geweld. Eén boot liep vol water, twee vrienden raakten onderkoeld, paniek lag op de loer. Een uur later werden we gered door de KNRM.

Wat de KNRM in hun reddingsactie liet zien, was meer dan indrukwekkend. Op het moment dat wij als ‘prio1’-geval (lees: noodgeval) werden opgepikt gingen er via verschillende kanalen vele processen lopen. Een helikopter werd besteld, ambulances reden naar de kade, een warme douche werd aangezet, medici werden opgetrommeld en de schippers werden door de politie opgewacht.

Na een aantal uren later te zijn gekalmeerd, blijven me twee dingen bij: ik ben blij dat we Rutger zijn huwelijk met al zijn vrienden groots kunnen vieren en ik wil ons bedrijf net zo gestroomlijnd laten werken als de KNRM. Medewerkers die precies weten wanneer ze wat van elkaar moeten overnemen, dezelfde kwaliteitsnormen hanteren en hard werken weten te combineren met empathisch vermogen, enthousiasme en passie.

Ik gun niemand beangstigende momenten op zee, maar wanneer je aan het roer staat van een bedrijf, is het af en toe goed te weten hoe het is om stuurloos te zijn. Het doet je beseffen hoe goed je het hebt, hoe goed iets kan zijn, en welke processen iedere dag nog net iets beter zouden kunnen.
Zoals een groot theoloog, William Shedd, ook zei: “A ship is safe in harbor, but that's not what ships are for.” Ookal kom je lastige situaties tegen en maak je tegenslagen mee: blijf in beweging, innoveer, verbeter uzelf.