Tennisles

1 oktober 2013

Tennisles

Te vaak hoor ik bedrijven zeggen hoe ervaren ze zijn en dat de kennis die opgedaan is in het verleden, een succesfactor is voor het heden. Natuurlijk, ik zie in dat ervaring een pre is, maar per definitie geen USP. Om te winnen heb je een team nodig en heb je weinig aan individuele toppers. Je hebt mensen nodig die hun zintuigen inzetten om kansen te ontdekken, je hebt focus nodig om iedere klant, elke dag weer optimaal te bedienen en je hebt enthousiasme nodig. Enthousiasme dat te vergelijken is met het spelplezier van Ivo en mij.

“Opgeteld meer dan 20 jaar tenniservaring”, sprak de net in dienst getreden Leon trots toen hij samen met collega Willem twee van zijn leidinggevenden uitdaagde voor een potje tennis. Willem, de befaamde tennistrainer uit het Hoge Noorden. Ivo en ik, 3 jaar geleden voor het laatst gespeeld, dragen meer kilo’s met ons mee dan gewenst en hebben liever een glas wijn vast dan een tennisracket. Wat het noodlot van de verliezer zou zijn? Een weekend lang (tijdens het befaamde excap weekend, onder toeziend oog van collega’s en partners) bier voor de winnaars halen conform het principe glas leeg=glas vol.

Nog geen uur later was het centre court alweer leeg. Ivo en ondergetekende wonnen in twee sets. Een eclatante overwinning die beide kampen aanzette tot nadenken. Is ervaring dan niet meer doorslaggevend? Nee, zo luidt het antwoord. Het samenspel, de focus voor het spel en het anticiperen op de tegenstander, die aspecten maakten het verschil. Wat dat betreft is tennis net ondernemerschap.

Te vaak hoor ik bedrijven zeggen hoe ervaren ze zijn en dat de kennis die opgedaan is in het verleden, een succesfactor is voor het heden. Natuurlijk, ik zie in dat ervaring een pre is, maar per definitie geen USP. Om te winnen heb je een team nodig en heb je weinig aan individuele toppers. Je hebt mensen nodig die hun zintuigen inzetten om kansen te ontdekken, je hebt focus nodig om iedere klant, elke dag weer optimaal te bedienen en je hebt enthousiasme nodig. Enthousiasme dat te vergelijken is met het spelplezier van Ivo en mij. Maar ook met de lol die we deelden met Leon en Willem. Want er is niets mooiers dan door je concurrenten gecomplimenteerd te worden met je topprestaties ;-)